Skvoš Asocijacija Srbije
Serbian Squash Asociation

Aleksandra Peleksić i Aleksandar Šofranac juniorski prvaci Srbije


14.10.2012.

Juniorsko prvenstvo Srbije održano je u beogradskom klubu SquashLand. Učestvovalo je 20 juniora. Aleksandra Peleksić odbranila je titulu u konkurenciji devojčica. Kod dečaka novi juniorski prvak postao je, prošlogodišnji vicešampion, Aleksandar Šofranac.


Ovogodišnje juniorsko državno prvenstvo bilo je najposećenije do sada. Juniori su se nadmetali u jednoj kategoriji do 19 godina, u konkurenciji dečaka i devojčica. SquashLand je bio odličan domaćin, a uz pomoć sponzora Imleka, Marba i Jamnice ovo prvenstvo je bilo najbolje do sada.

Kod dečaka Aleksandar Šofranac i Dušan Šikman, prošlogodišnji prvak, došli su do finala bez izgubljenog seta. A onda je viđena borba kakva i dolikuje finalu. Meč ova dva igrača uvek je interesantan pošto igraju totalno različitim stilovima, koji mogu prevagnuti u zavisnosti od forme. Šofranac je dobro krenuo u meč i veoma lako osvojio prvi set. Šikman je u drugom igrao maestralno i izjednačio. U trećem setu Šikman pravi više grešaka, a Šofranac rizikuje i napadački pravi prednost od 2/1. U četvrtom setu viđen je triler, Šofranac dolazi do prednosti od tri poena i na kraju dolazi do 10/6 i lopte za titulu. Žurio je da završi, a Šikman se budi, ponovo igra sjajno i stiže do izjednačenja. Šofranac pravi prednost i Šikman pogađa tin što ga je koštalo gubitka titule. Aleksandar Šofranac tako postaje novi juniorski prvak Srbije.

U meču za treće mesto kako se očekivalo, igrali su Dimitrije Jovanović i Nikola Aleksić. Jovanović dosta lako dolazi do trofeja za treće mesto pobedom od 3/0. Jedan od najzanimljivijih mečeva odigrali su dvanaestogodišnji Andrej Nikolić i Đorđe Bibić. Andrej je vodio 2/0 i igrao sjajno. Bibić se vratio u meč i izjednačio. U petom setu igralo se na rezultatskoj klackalici dok Bibić nije poveo sa 9/7. Andrej tu gubi koncentraciju i gubi dobijen meč. Ovo je bio najbolji meč Nikolića do sada, on se ističe kao jedan od najboljih mladih srpskih igrača.

Najzanimljiviji meč turnira odigrale su Ivana Đorđević i Anđela Vrgotić u četvrtfinalu kod devojčica. Anđela je vodila 2/0 u setovima, a Ivana izjednačila na 2/2. U petom setu Anđela vodi, ali pri kraju seta gubi prednost i Ivana prva stiže do meč lopte. Anđela igra sjajno i vraća meč u nerešenu situaciju i počinje triler. Na kraju rezultatom 15/13 jedanaestogodišnja Anđela Vrgotić plasira se u svoje veliko polufinale. U polufinalu je išla na državnu prvakinju Aleksandru Peleksić i tu se rezultat znao unapred.

U drugom polufinalu igralo se po starom. Katarina Jeremić i Lana Prokić već nekoliko godina vode međusobnu borbu, njihov meč, kao i uvek, završio je rezultatom 3/2. Katarina je dobro otvorila meč, a po običaju Lana se budi kasnije. U četvrtom setu pri vođstvu Katarine od 2/1, Lana vraća nekoliko poena zaostatka i izjednačava na 2/2. Katarina u peti set ulazi koncentrisanije i na kraju ulazi u finale.

U finalu je viđena dobra igra Aleksandre Peleksić, koja uprkos povredi kolena uspeva da izvuče svoj maksimum. Prvi set dobija Aleksandra, a drugi Katarina. U trećem setu Katarina nije igrala na svom nivou i dosta lako prepušta set protivnici. U četvrtom setu vođena je velika borba, Aleksandra igra na maksimumu i uspeva da odbrani titulu prvakinje Srbije. U meču za treće mesto igrale su jedanaestogodišnja Anđela Vrgotić i Lana Prokić. Prokićka je pobedila rezultatom 3/0.

Veliki napredak na ovom prvenstvu su pokazali, pored gore pomenutih Vrgotićke i Nikolića, i Strahinja Lazović, Vukašin i Natalija Vitorović.

Kompletni rezultati Peto juniorsko prvenstvo Srbije 2012

Squash Asocijacija Srbije čestita pobednicima i želi mnogo sreće najboljim juniorima Srbije koji sledećeg vikenda učestvuju na otvorenom prvenstvu Mađarske.

Prvo izdanje ove godine

Pretplatite se na novosti

Gledajte skvoš uživo u HDu

Partneri

Rezultati SAS turnira uživo

Podrška države