Skvoš Asocijacija Srbije
Serbian Squash Asociation

Pravila bodovanja

Bodovanje

Od Državnog prvenstva Srbije 2016. boduje se plasman. Za turnire sa koeficijentom 1 igrač na prvoj poziciji dobija 1024 (=322) poena, na drugoj poziciji 961 (=312), trećoj 900 (=302) poena, ..., na poziciji 31 dobija 4 (=22) i na 32. poziciji dobija jedan poen. Na turnirima sa koeficijentom 1,5 gornji broj poena se množi sa 1,5.

Na državnom timskom prvenstvu se za svaku pobedu dobija 150 poena.

Takođe, broj poena osvojenih na nekom turniru se anulira iduće godine na početku tog turnira.

Bodovanje pre 2016.

Rang lista Skvoš Asocijacije Srbije, po prvi put je uvedna u sezoni 2006./2007. Ovaj sistem pokazao se kao najefikasniji i preporučuje se od strane Evropskog Skvoš Saveza. Vlasnik ovog sistema je Austrijski Skvoš Savez, koji je celokupni način bodovanja poklonio našem Savezu. Na turnirima SAS se boduje svaki meč, dok se za plasman ne dobijaju bodovi. Boduje se po funkciji koja je u prilogu, tako da svi igrači sami mogu da izračunaju svoje poene. Od sezone 2008./2009. bodovanje na zvaničnoj rang listi SAS dopunjeno je bodovima za učešće. Sa 2 ( dva ) boda na rang listi biće nagrađeni učesnici zvaničnih SAS turnira, a sa 4 ( četiri ) boda učesnici turnira sa koeficijentom 1,5 (državna i gradska prvenstva). Dakle učestvovanje na većem broju turnira donosi dodatne bodove.

Ako se na turniru igraju mečevi BEST OF 3, rezultat 2:0 se boduje kao 3:0, a rezultat 2:1, kao 3:1. U slučaju da su igrači više od 40 poena udaljeni, igrač sa više poena ne dobija bodove, dok igrač sa 40 poena manje za svoju pobedu dobija 6,00 poena, tj. 9,00 kod faktora 1,5. Mečevi se za rang listu uvek boduju sa aktuelnim stanjem poena, prema tome neki igrači u zavisnosti od protivnika, već u drugom kolu nemaju isti broj poena sa kojima su počeli.

Startna pozicija na rang listi

Igrač koji se upisuje na rang listu dobija usrednjen broj poena svih igrača koji se nalaze na listi sa brojem poena ne manjim od 1.

Oduzimanje bodova zbog neaktivnosti ili nepoštovanja

Igračima koji ne igraju na turniru, na kojem mogu da učestvuju, se broj poena smanjuje za 10% (za turnir sa koeficijentom 1) i za 15% (za turnir sa koeficijentom 1,5). Za isti procenat se smanjuje broj poena i igračima koji ne dođu na svoj zakazani meč.

Srećno,
Vaš SAS

Izračunaj sam

- Koeficijent turnira

- Broj setova koje je osvojio poraženi igrač

- Trenutni broj bodova pobednika (na SAS rang listi)

- Trenutni broj bodova poraženog (na SAS rang listi)

Prvo izdanje ove godine

Pretplatite se na novosti

Gledajte skvoš uživo u HDu

Partneri

Rezultati SAS turnira uživo

Podrška države