Skvoš Asocijacija Srbije
Serbian Squash Asociation

Pravila u skvošu

 

Skvoš je igra za dva ili četiri igrača, koji koriste rekete i lopticu za igru, igra se na posebno konstruisanom terenu za squash - teren, reket i loptica moraju biti po međunarodnim squash standardima (WSF).

Poentiranje u squashu

Meč se sastoji iz više setova, pet najviše (tj. igra se na tri dobijena seta, a nekada i na dva dobijena seta) - zavisno od okolnosti, takmičenja ili organizatora istih. Set se igra do 11 poena, osim ukoliko rezultat ne bude 10:10 (deset oba). U ovom slučaju igra se na dva razlike.

Na svaki servis jedan od igrača osvaja poen.

Ukoliko igrač koji servira pogreši (izgubi poen) servis preuzima protivnik.

Zagrevanje

Pre početka meča igrači koji su na terenu imaju pravo na petominutno zagrevanje - po dva i po minuta sa svake strane terena - da se pripreme za igru i da zagreju lopticu kojom se igra.

U toku zagrevanja oba igrača moraju imati mogućnost da se zagrevaju pod istim uslovima i da imaju jednak posed loptice za igru.

Kada se loptica menja u toku meča, ili ukoliko se meč nastavlja posle nekog prekida, igrači zagrevaju loptu do potrebne temperature ( ≥25oC ) za igru.

Lopticu u bilo kom periodu meča može zagrejati bilo koji od igrača na terenu.

Servis

Igra - meč, počinje servisom. Okretanjem reketa odlučuje se koji igrač prvi servira. Igrač servira sve dok ne izgubi servis.

Servis se izvodi sa mesta za servis service box, tako da ceo deo jednog stopala bude u service boxu. Na početku meča, sledećeg seta ili pri preuzimanju servisa igrač koji izvodi servis bira iz kojeg polja za servis (service boxa) će izvesti udarac.

Igrač menja mesto izvođenja servisa service boxa posle svakog uzastopno osvojenog poena. Kada se servis ponavlja izvodi se sa istog mesta za servis service boxa, sa kojeg je prethodno izveden servis.

Igrač izvodi servis becanjem loptice ili iz ruke ili držeći je na reketu, i zatim izvodi udarac reketom. Ukoliko igrač ne pokuša pri prvom bacanju da udari lopticu, ima pravo da ponovi udarac.

Servis je dobar ukoliko igrač koji izvodi udarac stoji jednom nogom u polju za servis (service boxu) trenutku izvođenja servisa, loptica udari iznad servis linije, a ispod gornje aut linije na prednjem zidu terena (dozvoljeno je da loptica udari i u bočne zidove terena ispod aut linije), i kada loptica po odbijanju ide ka protivnikovoj polovini terena.

Servis se ne izvodi ukoliko protivnički igrač nije postavljen i ukoliko sudija nije rekao trenutni rezultat igre.

Igra

Ukoliko je upućen pravilan servis, igrači naizmenično vraćaju lopticu do greške pri udarcu - vraćanju loptice ili do žalbe jednog od igrača.

Dobro vraćanje

Loptica je dobro vraćena, tj. udarac je dobar, ukoliko se loptica vrati pravilno pre drugog udarca o pod, loptica udari prednji zid iznad donje aut linije, a ispod gornje aut linije bez prethodnog odbitka o protivnika (odeća, telo ili oprema) ili pod (odbijanje loptice od bočnih zidova kao i ka bočnim zidovima je dozvoljeno i ispravno ukoliko je izvedeno bez izbacivanja loptice u aut), ukoliko loptica nije izbačena u aut (ispod donje linije na prednjem zidu, iznad gornje linije na prednjem zidu, iznad linije stakla na zadnjem zidu ili iznad linije iscrtane na bočnim zidovima).

Kontinuitet igre

Oba igrača bi trebalo da se trude da kontinuitet igre traje što je duže moguće i da svojim ponašanjem, igrom i opremom ne narušavaju tok igre.

Sudija može prekinuti igru, ukoliko je potrebno, na period koji je potreban da se obezbedi nesmetan nastavak meča.

Igrači imaju pravo na pauzu od 90 sekundi posle zagrevanja, a pre početka meča i između setova kada mogu da napuste teren, ali moraju biti spremni za igru ili nastavak iste pre isteka ovog vremena.

Uz saglasnost sudije igrač ima pravo da traži dodatni prekid od 90 sekundi u toku igre - neispravnost opreme ili zamena iste.

U slučaju ubacivanja predmeta na teren, ubacivanja opreme, spadanja dela opreme sa bilo kog od igrača i sl. sudija prekida igru do otklanjanja nepravilnosti, objekta i igrači su u obavezi da poštuju sudijsku odluku po pitanju prekida (let, stroke, penalty...).

U slučaju povrede igrača sudija prekida igru do otklanjanja povrede ili donosi odluku o prekidu i igrači su u obavezi da poštuju sudijsku odluku po pitanju prekida.

Osvajanje poena

Igrač osvaja poen ukoliko protivnik ne vrati lopticu pravilno, ukoliko loptica udari protivnika ili ukoliko sudija dosudi stroke.

Žalba

Igrač za vreme trajanja seta, meča ima pravo da se žali na:

 • Odluku markera - da li je loptica dobra ili ne
 • Protivnikovo ponašanje na terenu
 • Protivnikovu igru - servis, preterani zamah, smetnje pri kretanju,..
 • Žalba se upućuje sudiji uz podizanje ruke i glasan zahtev (foult, let, out,...)

  Prvo izdanje ove godine

  Pretplatite se na novosti

  Gledajte skvoš uživo u HDu

  Partneri

  Rezultati SAS turnira uživo

  Podrška države