Skvoš Asocijacija Srbije
Serbian Squash Asociation

Istorija skvoša

Istorija SKVOŠa

U preko hiljadu godina čovek je smislio i uživao u mnoštvu igara koje se igraju udaranjem loptice bilo pesnicom bilo nekom vrstom palice bilo reketa. Negde u ranom devetnaestom veku ta opsesija reketima i loptama je dovela do pojave još jedne varijante sporta na veoma neočekivanom mestu - u zatvoru Flit u Londonu. Zatvorenici u Flitu, uglavnom dužnici, rekreirali su se udarajući reketima lopticu o zidove, kojih je bilo mnogo, i tako su začeli igru rackets. Rackets je uznapredovao, nekim čudnim putevima, do Heroua i drugih istaknutih engleskih škola oko 1820. i odatle je potekao i razvio se sport squash (to squash = spljeskati; squash - zvuk pri padu mekog predmeta). Kako se squash razvijao tako se razvijala i njegova administrativna struktura. Prve zasebne nacionalne asocijacije koje su formirane, bile su Squash Racket Asocijacija USA 1907. i Kanadska Squash Racket Asocijacija 1911. U Engleskoj je 1928. osnovana Squash Racket Asocijacija. Teren sagrađen u klubu Bat u Londonu na početku XX veka odabran je za uzor standardnih dimenzija squash terena (9,75m x 6,4m). Sistem sa poenom za svaku odigranu loptu do 15 je korišćen univerzalno u squashu do 1926. kada je važeći sistem sa promenom servisa do 9 poena uveden i izvan Severne Amerike. Američka igra hardbol je, međutim, nastavila da se igra do 15 poena, a taj sistem je usvojen i za muške profesionalne turnire 1991. godine sa namerom da se mečevi skrate.

Squash u Americi

Squash je nesporno igran u Kanadi pre 1882., dok ga direktor jedne privatne škole nije doveo u Ameriku. Odmah posle osnivanja asociacije održana su i prva državna prvenstva, kao i kasnije otvoreno prvenstvo (US Open). Squash je u Americi igran tvrdom lopticom, ali u neverovatno kratkom periodu ranih '90., squash u SAD se promenio od pretežnog igranja tvrdom lopticom (hardbol) na pretežno meku lopticu (softbol). Severnoamerički igrači su bili i prvi koji su uvideli lepote squash dublova.

Druge nacije

Squash se brzo širio u svojim ranim danima, a glavne zone širenja su bile mesta gde su bile stacionirane britanske trupe. Južna Afrika, Indija, Pakistan, Egipat, Australija, Novi Zeland i mnoge druge zemlje su squash naučile od vojske i uskoro ga prisvojile. U verovatno najuspešnijoj squash naciji svih vremena, Australiji, squash je začet kroz kontakte sa vojskom. Iako su prvi squash tereni u Australiji napravljeni 1913. u Melburnu klubu u Viktoriji, zvanična squash asociacija nije postojala do 1934. Posle osnivanja asocijacije održana su i prva državna prvenstva, ali je tek '60. squash doživeo pravi uzlet u Australiji. Veća komercijalna ulaganja su stigla u ovaj sport i javni squash centri su počeli da niču po celoj zemlji, dovodeći tu igru mnogo široj publici. Taj porast je doveo do neverovatnih međunarodnih uspeha, tako da mnogi među najboljim igračima sveta dolaze sa australijske scene. Najuspešnija igračica svih vremena je Heder Mekej, pošto je bila neporažena na međunarodnim takmičenjima zapanjujućih 19 godina. Ona je inače izabrana za jednu od pet najuspešnijih sportiskinja XX veka. U Nemačkoj je squash rođen dva puta! Prva kolevka mu bio je Berlin 1930. kada je prva četri terena napravio Dr Ernst von Siemens, šef tehnološkog odeljka elektronske kompanije koja nosi njegovo ime, i on je započeo redovne aktivnosti zaposlenih kompanije pa čak i međunarodna takmičenja. Usledilo je još terena, ali su tokom rata svi oni korišćeni za čitav niz drugih namena. Nemačka Squash Asociacija je osnovana 1973., a dve godine posle formiranja održano je prvo nacionalno prvenstvo i u roku od svega nekoliko godina bilo je preko 6000 terena i 2 miliona igrača u toj naciji - najspektakularniji razvoj squasha bilo gde u svetu. Od svih zemalja gde se squash igra Pakistan je najveća enigma, jer je stvorio čitav niz neverovatnih squash šampiona u zemlji gde još uvek ima manje od 400 terena. Nijedna istorija squasha ne može biti kompletna bez pominjanja neverovatnih podviga dinastije Khan. Jahangir Khan, sada predsednik svetske squash federacije, dominirao je ovim sportom 14 godina, pošto je Jansher Khan preuzeo primat 1989. i time započeo raspravu koji je JK najveći igrač. Mnoge druge nacije su doživele fantastičan razvoj squasha, koji se razvijao sporo početkom stoleća a onda ubrzano u poslednjih trideset godina. U svakoj zemlji osnova priče je ista. Grupa entuzijasta počinje da igra i promoviše igru koja se, zbog kvaliteta koje sadrži i intezivne rekreacije u spoju sa takmičenjima koja sve zaokupljaju, brzo razvija i postaje važan sport u toj zemlji. Formula koja je dovela do porasta njegove popularnosti u zemljama u kojima je uveliko tradicija sada se ponavlja i u mnogim novim squash nacijama, po celom svetu.

Svetska squash scena

U njegovim ranim danima međunarodni squash su kontrolisale Engleska i SAD, ali su se 1966. sreli sa predstavnicima ovog sporta iz drugih zemalja u Londonu i složili da formiraju Međunarodnu Squash Asocijaciju (ISRF), čiji je sastanak održan 1967. ISRF se uspešno razvijala i spojila sa ženskom squash federacijom 1985. Godine 1992. je ime federacije promenjeno u Svetska Squash Federacija (WSF), čime je konačno priznato da je ovaj sport svuda bio poznat kao SQUASH. WSF je bila od presudnog značaja za prihvatanje squasha kao medaljnog sporta na igrama Komonvelta, gde se prvi put igrao 1998., kao i na Panamerickim igrama, gde je prvi put igran 1995., Azijskim igrama i Sveafričkim igrama.

Squash danas

Squash se danas igra u 187 država na više od 50 000 terena sa preko 2 500 000 igrača. Godine 1993. je stvorena Muška Profesionalna Squash Asociacija (PSA) koja godišnje održi nekoliko internationalnih turnira sa ukupnim nagradnim fondom od gotovo 3 miliona dolara. Turneja posećuje svoje uobičajene tačke u Evropi, Aziji i SAD, ali održava važna takmičenja i na takvim mestima kao što su Južna Amerika, Afrika, Dubai, Katar, itd. Ženska međunarodna profesionalna squash asociacija (WSA) je nastala 1985. i uspela je da izgradi isplativi sistem turnira sa ukupnim nagradnim fondom od gotovo million dolara.

Budućnost skvoša

Budućnost squasha nikad nije bila svetlija. Tehnologija je zauvek uzdrmala uvek prisutna ograničenja ove igre reketom, lopticom i zidom. Reketi su danas znatno lakši i čvršći, što igru čini uzbudljivom. Sada se igra lopticom istog standarda, širom sveta. Prenosni teren od stakla sa svih strana nastao je ranih 1980. Time je znatno povećano gledalište za profesionalna takmičenja što je donelo veće iznose od sponzora. Televizijski prenosi su takođe postali realnost uz staklene zidove. Pošto tereni mogu biti prenosivi, squash turniri su održavani na lokacijama koje oduzimaju dah: u Grand Central Terminalu, čuvenoj njujorškoj železničkoj stanici; u Keneri Vorfu, ultramodernom tržnom centru u Londonu; u Rojal Albert Holu; u Simfoni Holu, svuda prepoznatljivoj bostonskoj Sali; i, najčuvenije, u podnožju piramida u Gizi, pored Kaira. Ovi zapaženi događaji su najistaknutiji pomaci posvećenosti squashu u dvadeset prvom veku. Igra je postala globalna. Squash je od poznatog američkog časopisa Forbes izabran za najzdraviji sport, ispred plivanja, veslanja, košarke, itd. Očekuje se da squash postane i deo olimpijskih igara 2024. godine, što bi bio najveći i najvažniji korak za ovaj sport, jer su OI jedine gde squash nije zastupljen.

Squash se igra preko 150 godina, doživeo je senzacionalan rast poslednjih trideset godina, i sada se očekuje da postane jedan od najvećih i najpopularnijih sportova. Nacionalne squash organizacije postoje u 185 zemalja sveta, što je broj veći u odnosu na većinu drugih sportova.

Prvo izdanje ove godine

Pretplatite se na novosti

Gledajte skvoš uživo u HDu

Partneri

Rezultati SAS turnira uživo

Podrška države